CAMINANT ENTRE ELS TITANOSAURES
03/04/2013
Caminant entre els titanosaures Un estudi de les petjades fòssils aprofundeix en com es desplaçaven els sauròpodes del jaciment de FUMANYA 01.03.2013 | 09:42 REGIO 7 Els titanosaures sauròpodes que fa 65 milions d'anys (Cretaci superior) vivien a Fumanya caminaven de la mateixa manera independentment de la seva mida. Així ho diu el primer estudi específic de locomoció d'aquests animals basat en petjades fossilitzades d'exemplars petits, que posteriorment s'han comparat amb exemplars més grans, segons ha explicat a Regió7 el paleontòleg que ha liderat el projecte, Bernat Vila. La investigació s'ha fet estudiant les petjades fòssils (rastres) d'exemplars petits trobats a Fumanya, dels quals 'n'hi ha molt pocs al món', segons ha precisat Vila, i comparant-les després amb les dels grans. El treball el signen investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i de les universitats de Saragossa, UAB, Manchester i Liverpool. Els resultats s'han publicat aquesta mitjanit a la prestigiosa revista nord-americana científica Plos One. Els resultats confirmen que 'aquests animals presentaven unes característiques anatòmiques úniques'. Fins ara se sabia que fa 65 milions d'anys, al Cretaci Superior, a Fumanya, el clima era tropical, amb pluges copioses que permetien el creixement d'una flora abundant que era l'aliment de petits i grans herbívors. Ara, l'estudi de les petjades fòssils trobades el 2009 a mig camí entre Fumanya nord i la mina de l'Esquirol ha permès als investigadors establir com caminaven i també la velocitat a què ho feien. Els titanosaures petits feien uns 2,5 metres de llargada i 80 centímetres d'alçada des de la pota, i caminaven d'una forma que se'n diu amblar. Això vol dir que movien alhora les dues potes d'un costat i després les de l'altre. Aquest particular sistema de locomoció, juntament amb la seva còrpora, tant si es tractava d'exemplars de mida petita com grans, provocava que no fossin gaire ràpids desplaçant-se. Els investigadors han pogut establir que els petits podien assolir 1,6 quilòmetres per hora de velocitat. Els grans anaven una mica més ràpid: entre 2,5 i 3,7 quilòmetres per hora. Bernat Vila ha explicat que es limitaven a caminar. Els peus els mesuraven 17 centímetres de llarg, mentre que les potes del davant eren més petites i feien 8 centímetres. Els investigadors han observat que 'l'amplitud entre les potes d'un costat i l'altre del rastres permet deduir que tenien unes proporcions corporals similars, tot i les grans diferències en la mida del cos'. Els titanosaures tenien 'un conjunt de característiques anatòmiques úniques entre els dinosaures sauròpodes'. El jaciment de Fumanya és situat als termes municipals de Fígols i Vallcebre. L'any 2005 fou declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. Ocupa 38.000 metres quadrats.

EL CAMINAR LENT DELS TITANOSAURES
20/03/2013
Els titanosaures caminaven de la mateixa manera, independentment de la seva mida, grans o petits. Per caminar movien les dues potes d'un costat i després les dues de l'altre. Això feia que no fóssin gaire ràpids al caminar.

L'EDIFICI DINOSAURES FUMANYA A HIC Arquitectura
19/03/2013
sep marzo 15, 2013 at 5:56 pm El poyecto es una propuesta paciente, sensata y adequada al lugar. El edificio participa de su entorno y actua como elemento anclado en ese lugar escogido. A los materiales, la intemperie y el tiempo les dará la razón. http://hicarquitectura.com/2013/03/estudi-agusti-costa-museo-paleontologico-de-fumanya/


Consorci Ruta Minera